Ingat ni! - Mis Diarios

Sunday, 2 October 2016

Ingat ni!

Mata aku meluncur sentence by sentence saat membaca nota hematology. Proses simple hematopoesis seakan berat untuk aku ingat. Padahal the same process was in my mind last two sems -,- Nilah padah kalau study untuk pass exam je. Bunyi bip telefon menyedarkan aku dari terus merungut. Mak hantar gambar anak fruit dekat whatsapp. Ya tuhannn sungguh berat menanggung rindu. Rinduuuuuuuuuuuuu :'( Aku tutup nota. Tarik nafas panjang. Ternyata rasa rindu sangat berat untuk aku tanggung sendiri. Kelopak mata aku katupkan serapat mungkin, terasa ada air yang bertakung. Benci betul bila rasa macam ni as aku kan happy go lucky. I have no choice except to be strong! 

Terasa nak bukak laptop. Dalam beberapa minit pop up message dari yahoo messenger terbuka. Ohhh long lost friend si Abinsabin. 

"Hoiii kau nak tau tak?"

"Ape.. Kalau nak mengumpat aku taknak dengar"

"Hishh kau ni...." 
Abinsabin cerita panjang berjela. Tapi sikit pun aku tak fokus. Fikiran aku jauh terbang ke selatan. 

Abinsabin first pop up>>>"Hoiiii kau.. Mana kau ni.."
Abinsabin second pop up>>"Kau ni online je kau jangan nak double tick aku at least reply la a word. Penat aku cite hahaha.." 

Aku baca cerita Abinsabin dari mula. Walaupun agak geli hati dengan cerita dia tapi still aku rasa kosong. Tak rasa nak gelak langsung. Sambil dengar surah Al- Mulk dekat ear phone aku reply la jugak si Abisabin ni karang kecik hati yela kawan kan. Tetibe lepas surah Al -Mulk habis dia auto shuffle play lagu justin timberlake wkwkwkwk. Aku kalau boleh malas la nak dengar something yang lagha but sometime my friends play a song so i think it is okay to blend with the society. Dahlah aku memang die hard fan justin timberlake suatu ketika dulu la time justin rambut krenteng pendek cam maggie kena karen.wkwkwk. Okay back to Abinsabin dia cerita pasal Zaidan Harif. Ni kalau dia tahu yang aku satu uni dengan dak zaidan tu mesti kecaa. Lelagi aku penah terserempak dengan dak Zaidan dekat tepi u-globe campus aku. Abinsabin cakap dia pun ada jumpa dak Zaidan dekat University of California USA since Abinsabin tengah buat degree dekat sana. So dia macam tekejut beruk la sejauh Amerika tu dia boleh terjumpa dengan dak Zaidan. Coincident sangat, kecil betul dunia ni. Katanya dia ade join research yang related dengan genetic coding. So yeah aku rasa takde kena mengena dengan aku pun then aku cakap la Abinsabin menaruh hati kat dak Zaidan.wkwkwkwk 

"Kau gila.. Dia tu tanya aku pasal kau la.." 

"Im single but not available la Abinnn.wkwkwk."

"Sape?Sape? Kau tengah in love dengan sape?"

"Dengan someone yang aku tak pernah jumpa.." 

".... who?.."

"Muhammad SAW.." 

"Itu aku pun -,-" 

"Dahlah kat sini dah masuk maghrib nanti aku buat international call kita sambung cerita" 

Conversation end.

Image result for tumblr islamic cartoon moving


Tetiba ada kawan cerita pasal dia tak puas hati dengan drama korea. Aku dengar ibaratnya masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dikelilingi tapi masih lagi rasa kosong. Sebenarnya rasa kosong tu sebab kita juah dari tuhan, kita lupa pada Al-Quran. Bukankah dengan mengingati tuhan hati kita akan menjadi tenang?


*thank you for reading*



40 comments:

  1. Ym..masih ada lagi zaman ni ye dik..hehe..rindunya zaman study..alahai...ya Allah moga kita bertemu suatu masa nanti ya..sambung lagi cite zaidan tu ya..huhu

    ReplyDelete
  2. tqsm atas peringatan y last tu..sgt mendalam...
    moga kita akn trs berubah kearah y lbh baik

    ReplyDelete
  3. hurm.. hati hang langsung tak berbunga ka waktu chakuey habaq si zaidan tanya pasal hang..?

    ReplyDelete
  4. TQ atas peringatan..saya follow back ya..thanks sudi follow says..

    ReplyDelete
  5. Macam mana nak elakkan rasa cinta tu dari masuk ke rongga hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa nak elakkan? tatkala cinta pada Allah merasuk, maka hayatilah kemanisannya, mungkin cinta tu terlalu hebat sampaikan masuk ke rongga hati

      Delete
  6. Macam mana nak hapuskan memori luka?

    ReplyDelete
  7. Amboihh3..hahaha.. Sentap tuh pengakhiran die

    ReplyDelete
  8. Sebgai mnusia kdang2 tu cpt lagha...

    X boleh tahn ank fruit tu...haha

    ReplyDelete
  9. Sebgai mnusia kdang2 tu cpt lagha...

    X boleh tahn ank fruit tu...haha

    ReplyDelete
  10. Sebgai mnusia kdang2 tu cpt lagha...

    X boleh tahn ank fruit tu...haha

    ReplyDelete
  11. Aihh, trsambung pasal zaidan dh ni :)

    ReplyDelete
  12. Akak datang singgah sini, jangan lupa abiskan baca nota tuh ;)

    ReplyDelete
  13. Mrs. A dah tak guna YM lagiks!
    Itu maknanya???
    Akaq dah tua muahhaaaaa...
    Sabar ya dik!
    In Sha Allah akan dipermudahkan olehNYA.

    ReplyDelete
  14. Salam...cinta luka asam garam hidup manusia. X payah n sentap2 sangat he3.. relaxs je

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde siape yg sentap di sini all are cool and swag

      Delete
  15. Kenapa kenapa? Macam tak focus jeee? Eheee.

    ReplyDelete
  16. Kadang-kadang mmg akan rasa kosong, Allah rindu lah tu kan sbb mungkin kita ada terlalai sedikit dgn dunia.

    ReplyDelete
  17. akak baca ntry kamu cite psl istilah2 perubatan ni pun fening...

    cinta kan universal kan

    ReplyDelete
  18. ibarat mencari sesuatu, tapi xjumpa2 dan xtaw apa benda yg kosong tu..

    ReplyDelete
  19. are u okay adik? humm otak dh penat brfikir tu

    ReplyDelete
  20. Terima kasih singgah di chat box saya: Assalamulaikum Admin,

    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my

    ReplyDelete
  21. Betul tu ..rasa kosong sebab jauh dari tuhan

    ReplyDelete
  22. admin baru ya...happy blogging

    ReplyDelete
  23. sempat guna sekejap je hahah tp memory betul ;-)

    ReplyDelete
  24. Hamboi.. Esotik betul haiwan belaannya.. hehehe..

    ReplyDelete
  25. dh hbis exam ke tu MD.. happy blogging :)

    ReplyDelete
  26. YM?

    Aduhai... teringat zaman muda belia dulu. Ada lagi yerk YM ni?

    ReplyDelete
  27. mama singgah sini.. salam perkenaln

    ReplyDelete