Saturday, 3 September 2016

tin kosong!

Posted by MisDiarios at 22:53


Assalamualaikum ~

well setelah beberapa hari menyepi and now im back!
Buatlah apa je dalam dunia ni, buat baik pun ada orang condemn, kalau jahat apatah lagi kan. So itu hari aku teringat mini conversation dengan so called buddy aku.

She: Babe why eh orang cakap buruk benda buruk belakang kau?

Me: Sebab aku famous. Haha ok serious. Sebab aku manusia la babe.

She: What do you feel?

Me: What should i feel?

She: Maybe upset, despair, sadness...

Me: Why must we upset, despair, sadness?

She: Lol. Sebab kau kan manusia babe

Me: Wkwkwkwk this is not fair sebab kau copy cat ayat aku!

She: Kau pernah rasa nak give up tak babe

Me: Dah kenapa pula nak give up bagai ni

She: Aku kenal kau dah berapa tahun dah. Aku tengok dah banyak benda yang kau lalui.

Me: So?

She: Apa yang menjadikan kau masih kuat nak hadap semua?

Me: Humm kalau dulu aku boleh malah aku pernah hadapi masalah lagi besar, so, why not now? Aku yang sekarang lagi matang dari yang dulu bukan?

So back to the title, kau tahu apa makna tin kosong? Tin kosong, bila kita ketuk bunyi dia lagi berdesing daripada tin yang di isi air bukan? Macam tu jugaklah manusia. Bila cakap pum pam pum pam dia je nak menang, sanggup juga make up stories sebab nak buat kita rasa sakit hati. Lol publisiti sangat. Hakikatnya itulah tin kosong.  takde apa-apa sebenarnya. Dia tak ada apa yang kau ada sebab tulah dia cemburu. Simple as that. Kalau pesakit diabetes, kaki yang busuk dimakan kuman jahat boleh kita lihat dengan mata kasar, kita rasa takut dan geli. Tapi  macam mana pula kalau hati yang busuk? Yang kita hurung ke sana ke mari. Tak pula kau sedar dan rasa takut.

Image result for tin kosong



People come. People go. Only true friends stay! 

*thank you for reading*

29 comments:

  1. Agreed!! At bullshit people will talk much rather then buat baik. Tak heran pun tak ada kawan mcm tu hehe. Thx follow sis.. Follow sini balik ya ☺️

    ReplyDelete
  2. Agreed!! At bullshit people will talk much rather then buat baik. Tak heran pun tak ada kawan mcm tu hehe. Thx follow sis.. Follow sini balik ya ☺️

    ReplyDelete
  3. Agreed!! At bullshit people will talk much rather then buat baik. Tak heran pun tak ada kawan mcm tu hehe. Thx follow sis.. Follow sini balik ya ☺️

    ReplyDelete
  4. I read my daughter's writing

    ReplyDelete
  5. people will not stop judging. baik salah, jahat lagi salah.. so let them, be them. aha done follow sini dear ^^

    ReplyDelete
  6. Akak datang sini balas kunjungan dan follow. Memang takkan abis kalau dok fikir cakap2 orang ni kan,..yang penting kita utamakan pandangan Allah :)

    ReplyDelete
  7. yes dear...tin kosong berbunyi nyaring..buat bising tp satu bende pun xde...abaikan je dik..bytheway ada satu quote:"bila org berkata tentangmu itu bermakna kamu sudah didepan mereka"..hehe

    ReplyDelete
  8. yes dear...tin kosong berbunyi nyaring..buat bising tp satu bende pun xde...abaikan je dik..bytheway ada satu quote:"bila org berkata tentangmu itu bermakna kamu sudah didepan mereka"..hehe

    ReplyDelete
  9. kih3 setuju tuh...
    kt opis akak ramai yg jenis gitu tp layan kn jelah, jnji jgn dia usik kehidupan akak kt opis nih udah

    ReplyDelete
  10. Just ignore to those yang cakap belakang.. Kalau boleh jangan ada kawan macam tu. Macam Reen, Reen akan seboleh-boleh jarakkan diri Reen dari orang yang negative thinking or talk bull shit.

    Wasting my time.. :D

    ReplyDelete
  11. Dulu saya kerap dengar orang ckp belakang tentang saya.. Bila dengar camtu mulalah bersoal jawab dengan diri sendiri, sendiri rasa tak puas hati..

    Tapi sekarang saya ambil pendekatan jumpa dengan orang yang membuat cerita & cakap belakang tu.. Saya jumpa bukan cari gaduh / bertengkar tapi just tanya apa masalah dia & kenapa cakap benda tak betul.. Bila berdepan ternyata orang yang selalu ckp belakang ni penakut sebenarnya..

    ReplyDelete
  12. maafkan je lah . tak kemana pun org yg mcm tu . sudahnya nanti , org tau juga perangai dia yg buruk sebenarnya ...

    ReplyDelete
  13. Tin kosong kan. Patut dibuang saja. Huhu. Abaikan je orang camni dik. Biar nurul happy dengan true friends yang ada! ��

    ReplyDelete
  14. manusia kan. perangai macam2... hehehe... yang penting stay positive n percaya pada diri.

    hehehe...

    ReplyDelete
  15. saya ambil pendekatan positif,mungkin teguran agar kita jadi lebih baik

    ReplyDelete
  16. Tin kosong ni yg baiknya jual buat recyle
    Mana tahu boleh dijadikan benda lain yg lebih berfaedah
    Yg kesian kalau kena sepak terus masuk longkang. Itu tak dpt nak tolonglah...

    ReplyDelete
  17. bia la apa org nk kata belakang un asalkan kita tahu kita tak buat salah apa2.. kalau mereka ada tak puas hati bagus ckp depan2 baru la kita tahu apa yg tak puas hati nye tu kan.. bnyk lg benda lain nk keno pk dr masalah kecik tu.. :D :D

    ReplyDelete
  18. Jadilah diam diam ubi berisi kan MD....tak payah nak kecoh sangat tapi habuk pun tak de.
    Kool ajelah kan,biarlah org nak kata belakang pun, janji apa yg kita buat betul dan mengikut syariat...

    ReplyDelete
  19. true.. abaikan aje mulut2 org mcm tu.. anggap je tu sume langau.. hihi

    ReplyDelete
  20. SEMOGA BERJAYA CEMERLANG DLM EXAM YG DIAMBIL...SALAM IDILADHA.

    ReplyDelete
  21. Be strong sis..iyebiu..♡♡♡

    ReplyDelete
  22. Mek btol btol trlepas pndang blog hg dik --' asal lah tk naik kat dashboard mek hmm.. Tp tkpe, mek review blik ye :)

    Biasa la dik org mmg ckp mcm mcm pasal kt. Nk sedih buat ap, cam adik ckp la tu. Mek sokong adik :) klau cm gni gayanya, ape ape pn yg dtg mghlg, adik tk kan rebah :)

    ReplyDelete
  23. Biar je tin kosong tuh..kalau boleh sepak terus je sepak biar tak dekat dengan kita

    ReplyDelete

 

Mis Diarios Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea