Sunday, 22 January 2017

cuti aku!

Posted by MisDiarios at 21:30

Anak mata aku membuntang, memandang kosong pada siling. Kipas dinding ligat berputar ke kiri kanan sekaligus menghasilkan condition yang amat selesa untuk buat tahi mata.wkwkwkwk. Aku ni kan takde keje lain asik fikir nak membadak je. Hari ni senin. Pejam celik baru aku perasan bahawa minggu ni minggu terakhir bulan satu tahun 2017 -,- dude goals aku tahun lepas pun ada yang tak archieve lagi.. 

Aku takde hilang memane pun. Ada je dok memerhati. Cehhh. Selain daripada masalah seram sejuk nak dapat result, sebagai student yang comel, aku agak serabut gak dengan harga bebarang sekarang ni semua nak naik dan mahal. Tah pape. Aku rase sekarang ni hujan je yang turun  harg lain semua nak naik. Ini adalah musibah kepada negara. Nasib baik ah walaupun tanah kat depan umah aku ni berapa langkah je kan tapi aku sempat gak ah tanam daun panda, pokok pisang dua batang, pokok serai, daun selasih, daun bawang and segala daun basic basic nak memasak. So senang ah jugak time nak masak aku bawak aje pisau pastu tebas je lah daun ape yang aku nak. Yaa know..  tetibe keluar awan berkepul kepul.. 'bila negara ditimpa musibah, ni semua salah kerajaan.. dengan araknya, dengan diskonya.. choiiii!'

'Tapi kata orang orang soleh, musibah tu adalah result dari terkumpulnya dosa dosa manusia. So, aku pun manusia yang ada dosa! Jadik, aku pun penyumbang kepada musibah kat atas dunia ni" * pegang senapang..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sambil fikiran aku menerawang terbang mungkin juga sehingga ke luar cakerawala sehinggakan mulut aku terherot herot akibat stress sangat kononnya. Tingkap bilik aku buka saja nak hamik angin, tetiba terkejut sebab angin bertiup terlalu kuat nasib baik aku dah gain weight takdelah rasa macam nak terbang sebab kena tiup angin. Aku ni kan bila balik JB kalau tak kecoh satu dunia pliss jangan sebut nama aku. Jadinya, kepulangan aku telah disedari oleh kawan aku sape lagi kalau bukan dak Mipa sebab dia pun baru balik dari Dublin. Dia paksa aku join dia bagi makanan pada homeless kat JB, jadinya tanpa berlengah lagi aku pun bersetuju! =)

Dengan kengkawan Mipa yang merupakan team dapur jalanan, aku memasak dan mengedarkan makanan kepada homeless yang tidur di kaki lima, tepi tepi kedai.. kesian ngat aku tengok =( Memalam aku tengok AJL bagai tapi ade orang yang susah kesejukan + kelaparan..
Aku agak terharu ah bila tengok tukang bagi air sirap tadi tu India, yang tolong pass kan bungkusan makanan tu pulak Punjab dan yang paling terharu sekali tokeh kedai kat tepi jalan tu bagi kitorang space time nak bagi makanan tu Cina.. Aku rase 1 Malaysia ngat kan.. Aku harap semua yang dapat makanan tadi gembira walaupun aku cuma mampu tolong kenyangkan dorang untuk satu hari saje.. camne pun hari ni adalah aktiviti cuti yang paling bemakna dalam hidup aku. Melihatkan kesusahan orang lain tapi masih mampu lagi untuk senyum seolah esoknya menjanjikan kebahagiaan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kadang kadang aku sengaja ambil bas rawak dan pergi sahaja ke mana nasib membawa aku. Aku biarkan saje diri aku sesat dan menghargai kesusahan mecari jalan balik.. Sebabnya, bila aku keluar dari zon selesa, aku mula kenal diri aku sendiri.. Dan bila aku di uji lagi air mata aku sudah kering sendiri..





44 comments:

  1. "minggu terakhir bulan satu tahun 2017" ? bia betik., ;p

    ReplyDelete
  2. Serius la eh minggu terakhir MD..
    Lame tak update ni mesti bru habis fianl exam an..

    Ye ah semua makin naik you were right that is only rain falling down.. :3

    Nice activity instead of watching kirean drama..keep it up

    ReplyDelete
  3. Serius la eh minggu terakhir MD..
    Lame tak update ni mesti bru habis fianl exam an..

    Ye ah semua makin naik you were right that is only rain falling down.. :3

    Nice activity instead of watching kirean drama..keep it up

    ReplyDelete
  4. Singgah petang tak habis baca lagi...
    Nanti Mrs. A datang semula ;-)

    ReplyDelete
  5. Tabik ah MD.. leh jadik contih..

    ReplyDelete
  6. wahh bermanfaat betul aktiviti bagi makan kat homeless tu. Lya pon teringin nk cuba, belum berkesempatan lagi hmm

    ReplyDelete
  7. Cepat betul masa berlalu kan, tup tup dah nak masuk bulan dua!

    ReplyDelete
  8. Dlm pada itu naik ini naik cuma hujan dan airmata yg turun tapi kita masih mampu makan yg sedap-sedap. So bagilah apa yg kita mampu pada yg berkehendak.. at least dpt tambah sikit bekal utk di 'sana' kan..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Bagus bagi makan kat orang yang memerlukan.

    ReplyDelete
  11. Seronok bercuti. Lakukan aktiviti yang bermanfaat.

    ReplyDelete
  12. Salam kunjungan. Selamat berkenalan.

    ReplyDelete
  13. Kerja yang mulia... Teruskan menyumbang kepada homeless... Tapi jangan tanam daun panda... Besar sangat tu... (Gurau je...)

    ReplyDelete
  14. You sound bored my dear :) Great job your work on the homeless. God bless you. Thanks for stopping by my blog :)

    ReplyDelete
  15. Best join program volunteer. Mengajar diri untuk bersyukur dan nikmatnya memberi. :')

    ReplyDelete
  16. Kadang-kadnag kita memang perlu peringatan dalam bentuk macam ni supaya kita lebih bersyukur dan bersabar :)

    ReplyDelete
  17. Cuti yg bermakna ye CD bila dapat buat kerja kerja kebajikan, membantu org lain. Satu kepuasan disitu.

    ReplyDelete
  18. wah rajin jugak tu bercucuk tanam, jimat juga kalau nak masak, senang petik-petik je kan hehe

    ReplyDelete
  19. Benda ni mengajar saya untuk sentiasa bersyukur dengan rezeki yang ada :)

    ReplyDelete
  20. Giler dramatik crita awak. Awesome and indeed buat org fikir betapa masa kita susah tu ada lg yg lagi susah dari kite.

    kudos atas pgisiannya.

    ReplyDelete
  21. Satu aktiviti yg mek tak pernah grab tika belajar and time bujang dlu. Smoga MD bleh teruskan kerja amal ni

    ReplyDelete
  22. bagus ni program2 mcm ni ajar kita untuk lebih bersyukur. :)

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah.. Bagus betul rakyat malaysia.. Walaupun berlainan bangsa tapi tetap bersama.. Smg rezeki mereka sentiasa ada.. Ameenn

    ReplyDelete
  24. Get out..and biar free and easy..know self n world

    ReplyDelete
  25. first impression masuk blog ni, wow
    suka tengok. cuma agak berat aje

    anyway, tulah yang menarik mengenai Malaysia
    kita multiracial, despite macam-macam cerita
    kita masih lagi berdiri as one
    yup indeed. bila kita tengok kesusahan orang lain
    kita akan tahu betapa senangnya kita

    ReplyDelete
  26. sy pun dah start bcucuk tanam sejak menjak harga brg naik ni. tp x hidup2 yg dtanam 😭

    ReplyDelete
  27. untung kan bercucuk tanam...bestnya dapat bg makanan dekat homeless...btul....membuatkan org lagi gembira dan bahagia, adalah kegembiraan dan kebahgian kita juga....

    ReplyDelete
  28. rajinnya dia bercucuk tanam...

    ReplyDelete
  29. Seronok bila sesekali join prohram camtu :)

    ReplyDelete
  30. nak tambah.
    bila keluar dari zon selesa juga, kita akan sedar betapa banyak kesenangan yang kita tak syukuri selama ni :)

    ReplyDelete
  31. Salam perkenalan. Wah cantik blog nie. Blogwalking di sini.

    ReplyDelete
  32. Kena keluar dari zon selesa tu baru kenal diri, ya dak?

    ReplyDelete
  33. balik jb mesti kecoh? nape kak e'in tak tahu? hihi..

    ReplyDelete
  34. haa..baru jupe blog adik ..ad tukar url ke cmne..haha..slmt bercuti la ya..eh ke dh nk abis cuti ekk

    ReplyDelete
  35. Seronoknya cuti diisi dengan perkara yang best! Dari situ, kita dapat lihat kepayahan orang lain untuk hidup.

    ReplyDelete
  36. perghh banyaknye komen... kalau amer tak larat nak reply satu2 hehe.. semoga selamat tiba ke destinasi Misdiarioss

    ReplyDelete
  37. bagus juga miss D ni ye...bagi makanan kat homeless..akk xtahu kenapa mcm takut sikit...kat chowkit tu banyak
    .tk.tahu lah diorang homeless ke atau mat pit..tu yg takut tu.btw good luck whatever u do dear..i know u r good girl

    ReplyDelete

 

Mis Diarios Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea